Napoje dla pracowników
Ciepło? Cieplej? Gorąco? Żar leje się z nieba? A Ty w pracy? Czy pracodawca zapewnił ci napoje? Tak, napoje dla pracowników. Czy ma taki obowiązek? Jeśli tak, to z jakich przepisów on wynika?
Sprawdźmy więc czy mamy jakieś przepisy konkretyzujące sytuację pracownika-pracodawcę-upał za oknem.
Pomocne okazuje się Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Co w nim znajdziemy?
§ 4.1.Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.
2.Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku określonym w ust. 1 pkt 1 – napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
§ 5.Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa – pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
§ 6.1. Napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.
2.(…)
3.Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
§ 7.Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych.
§ 8.Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za napoje.
Źródło: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.